Vesti

  • 12, 08, 2015
  • 1523
  • 5

ОРА НИЈЕ ФОРА

Након прошлогодишње, када се радило на санацији последица поплава, у овогодишњој радној акцији „Краљево 2015.“, више од 50 акцијаша из Србије и бивших југословенских република, сади борове, управо на некада радном акцијом пошумљеном терену Столова, који је пре неколико година страдао у пожару који је захватио ову планину изнад Краљева.

Елан уз који су акцијаши упркос сунцу радили на падинама Столова, показао је сву оправданост слогана ове радне акције, који гласи „ОРА није фора“.
То потврђује и командант овогодишње акције, Марко Матић који каже да га радује то што без обзира на високу температуру и тежак терен на којем се ради, акцијаши копају рупе у које полажу борове саднице уз песму и шалу.
Вукица Ердељан из Новог Сада, која је овде на радној акцији садила четинаре пре 25 година, видно уморна, јер не заостаје за мушкарцима у копању рупа крампом, каже да иако јој је жао што је ватрена стихија однела борове које је пре четврт века управо она на истом месту садила, сада ради још вредније управо због пробуђених емоција, али и жеље да Столови поново буду шумовити.
Рупе које претходно ископа Вукица, саднице полаже и затрпава Јасмина Ранковић из Лазаревца уз опаску да је пустила Вукицу прва два дана да ради тежи део посла како би мало испразнила тугу што нема „њених“ борова, а да ће се од сутра заменити и додаје да су обећале једна другој да, кад ове младице порасту, додју на једно дружење у њиховој хладовини.
Луку Петровића из Краљева радује енергија акцијаша која из дана у дан подсећа на ону када су прошле године рашчишћавали корито Рибнице после поплава, а вероватно томе доприноси и то што међу овогодишњим учесницима има и оних који су и прошлог лета били акцијаши у Краљеву.
Да слоган „ОРА није фора“ потпуно одговара, потврђује и Саша Јанчић, из Скопља који позива све оне који мисле да је ипак фора, да дођу и опробају се овде. За радну акцију која по њему ни по чему не одступа од негдашњих, Саша каже да ипак има неке разлике, јер када је некада учествовао на акцијама, у кратким предасима су му се обраћали са „мали, свари едно кафе“ а сада га питају „чико, хоћеш ли кафу“.
А да ОРА која није фора, није ни баук ни ноћна мора, показује и све оно што упркос условима у којима се ради одликује сва акцијашка дружења.
мила обрадовић из Краљева каже да је све лако само када је друштво добро и кад има шале.
Зоран Стевовски из Охрида то потврђује речима да му је прошлогодишња акција у Краљеву узела душу, а да је ове године дошао да на акцији остави и срце.
Једину замерку има у шали весна жунгул из Беле Цркве која каже да на овој акцији изостају „Партизани“, а упитана да нам објасни шта то значи, само враголасто рече да то знају сви стари акцијаши, па ће схватити да то она мало замера што „су мушки помало оманули, па се не удварају довољно“, али се, опет у шали, нада да је то стидљивост првих дана акције.
У оваквом расположењу овде сви сада очекују викенд када ће им се придружити и акцијаши из Словеније и Републике српске, јер се надају да ће онда у можда још бољој атмосфери, успети да на планираних 15 хектара засаде свих 35 хиљада садница, како би Столовима вратили лепоту коју је ова планина имала пре пожара.